Z widokiem na Motławę czyli aranżacja wnętrza restauracji w Gdańsku

Z widokiem na Motławę czyli aranżacja wnętrza restauracji w Gdańsku

Tweetnij


Wyjątkowa lokalizacja i niebanalne wnętrze - tak w kilku słowach można opisać nową restaurację TRUE. Usytuowana tuż nad Motławą serwuje gościom nie tylko pyszne dania, ale także wyjątkowy widok na stare miasto Gdańska. Jeszcze jeden element, który nie może ujść naszej uwadze, to aranżacja wnętrza, której podjęła się pracownia LOFT.

Nowo otwarta restauracja TRUE zlokalizowana jest przy ulicy Chmielnej 10 w Gdańsku. Takie usytuowanie lokalu daje gościom możliwość podziwiania Motławy i odbijającej się w jej lustrze sylwetki gdańskiej starówki. Za projekt wnętrza odpowiedzialni są projektanci z pracowni architektonicznej LOFT Magdalena Adamus. Podporządkowali oni koncepcję lokalu tej niepowtarzalnej lokalizacji. Głównym założeniem było podkreślenie widoku za oknem, a także wprowadzenie gdańskiego, portowego klimatu do wnętrza restauracji.

aranżacja wnętrza restauracji, projekt restauracji, restauracja w Gdańsku, wnętrze publiczne, pracownia LOFT, morski wystrój wnętrza, realizacja restauracji, restauracja TRUE, morskie wnętrze, drewno

Otwarte wnętrze restauracji

Głównym elementem, który widzimy zaraz po wejściu do restauracji, jest strefa baru otoczona wysokimi, obszytymi skórą hokerami. W dalszej części znajduje się przestrzeń dla gości wypełniona mniejszymi i większymi stolikami. Przestrzeń została subtelnie rozdzielona poprzez wykorzystanie przepierzenia pełniącego rolę regału na wina. Idąc dalej znajdujemy się w kolejnej sali, która oddzielona może zostać szklanymi drzwiami. Przestronność wnętrza budują obszerne przeszklenia przeprute w fasadzie budynku. To przez nie do wnętrza dostaje się światło, które wzbogaca kameralną i przytłumioną atmosferę panującą w lokalu.

aranżacja wnętrza restauracji, projekt restauracji, restauracja w Gdańsku, wnętrze publiczne, pracownia LOFT, morski wystrój wnętrza, realizacja restauracji, restauracja TRUE, morskie wnętrze, drewno

Dodatki do wnętrza- złote ryby i dobre wino

Przestrzeń lokalu zaprojektowana została z niezwykłą starannością. Wybór umeblowania oraz dodatków nie jest przypadkowy. Ciemna posadzka dobrze współgra z drewnem wykorzystanym jako blaty stołów czy okładzina jednej ze ścian strefy wejściowej. Welurowe obicie foteli w przybrudzonej, niebieskiej kolorystyce koresponduje z brązami i złamanymi szarościami. Nie brak tutaj pięknych, złotych dodatków, takich jak oprawy oświetleniowe czy elementy wykończeniowe barowej lady.

Ciekawym elementem, który wzbogaca kompozycję, jest akwarystyczna dekoracja umieszczona na ścianie restauracji. Są to złote rzeźby ryb przytwierdzone do ściany za pomocą lekkiego mocowania. W ten sposób ryby wydają się płynąć całą ławicą przez wnętrza restauracji. Wspomniany motyw wykorzystany został także na schowanej w głębi lokalu ścianie, która pokryta jest połyskującym wzorem rybiej łuski. To na niej pojawiają się lekko zarysowane złote kształty ryb.

Tak zaproponowana stylistyka wnętrza restauracji TRUE nie pozwala nam pomylić się, w jakim miejscu jesteśmy. Portowy, gdański klimat wyczuwa się tutaj w każdym drobnym detalu. Jest pięknie i smacznie!

Zobacz galerię zdjęć aranżacji restauracji 

Aranżacja wnętrza restauracji w Gdańsku - metryczka projektu restauracji

Projekt: LOFT Magdalena Adamus
Realizacja: 2019
Lokalizacja: ul. Chmielna 10, Gdańsk
Zdjęcia: Tom Kurek
Opracowanie: Wiola Imiolczyk

Komentarze

Ilość komentarzy: 0

Dodaj zdjęcia do galeriiDodaj nowy komentarz

Newsletter

Chcesz być na bieżąco?

Zapisz się do newslettera sztuka-wnętrza.pl!