Dentysta nie taki straszny czyli aranżacja wnętrza gabinetu stomatologicznego

Dentysta nie taki straszny czyli aranżacja wnętrza gabinetu stomatologicznego

Tweetnij


Wizyta w gabinecie dentysty nie budzi w nas raczej pozytywnych skojarzeń. Jednak w przypadku Kliniki Stomatologii w Warszawie może być zupełnie inaczej - a to za sprawą wyjątkowego designu, jaki zaproponowała we wnętrzach pracownia Madama. Standardowe rozwiązania typowe dla placówek medycznych nie mają tutaj miejsca. Zamiast nich na pacjentów czeka przyjemna, kameralna przestrzeń, w której dobre wzornictwo przeplata się z funkcjonalnością.

Strefy w obiekcie

W projekcie przestrzeni placówki ważną rolę odgrywało funkcjonalne rozmieszczenie poszczególnych stref. Projektantom zależało na tym, aby przestrzeń zabiegowa oddzielona była od strefy poczekalni. Dzięki temu pacjenci nie są narażeni na dodatkowy stres związany z oczekiwaniem na wizytę przy dźwiękach dochodzących z gabinetów. W przestrzeni Kliniki wydzielona została strefa wejściowa wraz z recepcją, zamykana poczekalnia, zaplecze sanitarne i wreszcie gabinety.

W każdej z poszczególnych stref króluje dobry design oparty na jasnej kolorystyce, naturalnym drewnie oraz nieoczywistych formach. Już po przekroczeniu progu Kliniki czeka nas rejestracja przy ladzie recepcyjnej o nieregularnej, białej bryle. Za ladą znajduje się ściana przykryta czarnym szkłem, które przyozdabia ciekawa kompozycja z drewna w formie przypominającej patyczki do lodów. Pokrycie jednej ze ścian lustrami oraz duże przeszklenia optycznie powiększają przestrzeń recepcji.

Idąc dalej trafiamy do oddzielnie zamykanej przestrzeni poczekalni, gdzie umieszczone zostały wygodne siedziska marki ProfiM oraz niskie stoliki. Do dyspozycji pacjentów w poczekalni umieszczony został także ekspres do kawy. Także tutaj królują jasne barwy z palety szarości oraz drewniane wykończenia. Akcentem kolorystycznym jest chrobotek umieszczony tuż za przeszklonymi drzwiami. Intensywna zieleń roślin ożywia kompozycję.

aranżacja wnętrza, gabinet stomatologiczny

Kosmiczna wizyta

W aranżacji wnętrza obiektu projektanci sięgnęli po dość nieoczywiste rozwiązania, takie jak czarno-biała fototapeta przedstawiająca astronautę w kosmosie. Takim obrazkiem wykończone zostały ściany pomieszczenia do przeprowadzania diagnostyki RTG. Także gabinet dentystyczny zaaranżowany został z dużą dbałością o detal. Jasne drewno komponuje się tutaj z bielą ścian oraz szarością betonowej posadzki. Przestrzeń jest jasna i dobrze doświetlona, a o surowej sterylności nie ma tutaj mowy.

Dentysta nie taki straszny czyli aranżacja wnętrza gabinetu stomatologicznego - metryczka projektu wnętrza

Projekt: MADAMA 
Realizacja: 2015
Lokalizacja: Warszawa
Metraż: 200 m2
Zdjęcia: Yassen Hristov - Fotograf Wnętrz i Architektury
Opracowanie: Wiola Imiolczyk

Galeria zdjęć aranżacji gabinetu 

Komentarze

Ilość komentarzy: 0

Dodaj zdjęcia do galeriiDodaj nowy komentarz

Newsletter

Chcesz być na bieżąco?

Zapisz się do newslettera sztuka-wnętrza.pl!