Tutaj chce się pracować czyli aranżacja nowego biura WebSupport

Tutaj chce się pracować czyli aranżacja nowego biura WebSupport

Tweetnij


W ubiegłym roku biuro jednej z największych słowackich firm działających w sektorze IT przeszło proces kompletnej metamorfozy. Mowa o WebSupport, które to stało się członkiem międzynarodowej grupy o tym samym profilu. W efekcie siedziba firmy przeniesiona została do nowej lokalizacji w Bratysławie - rozwijającej się dzielnicy biurowej Mlynské Nivy. Nie mogło zatem obyć się bez nowego wizerunku przestrzeni biurowej, którego zaprojektowanie powierzone zostało czeskiej pracowni Studio Perspektiv. Przed projektantami postawiono jasne zadanie - stworzenia przestrzeni, która wspierać będzie misję firmy i służyć jako miejsce wyjątkowych spotkań.

Przestrzeń niczym płyta główna

Inwestorzy mieli świadomość, jak ważni są ich pracownicy, dlatego chcieli stworzyć dobrze działającą, przyjazną i przede wszystkim charakterystyczną przestrzeń biura. Architekci postanowili zaaranżować wnętrze wzorując się na schemacie płyty głównej. Tutaj także mamy do czynienia z dużą powierzchnią, w którą “wmontowane” zostały poszczególne najważniejsze elementy, umożliwiające prawidłowe komunikowanie się wszystkich pozostałych modułów. Każdy podzespół ma swoje miejsce i swoją charakterystykę, a całość działa współgra ze sobą doskonale.

aranzacja wnetrza, aranżacja biura

Kolor ma znaczenie

Bazą wnętrz jest neutralna paleta kolorów, która dobrze koresponduje z industrialnym charakterem budynku. Otwarte sufity eksponują biegnące instalacje, zaś szara posadzka imituje surowy beton. Na tak przygotowanym, nienarzucającym się tle co rusz następuje kolorystyczna eksplozja - czerwieni, niebieskiego i pomarańczy, a także wszystkich ich odcieni. Ściany, drzwi, stelaże biurek czy tekstylia, wszystko to zalewają charakterystyczne dla firmy barwy, a każda z nich jest charakterystyczna dla danej przestrzeni. Uzupełnieniem kolorystycznej kompozycji są grafiki autorstwa Pavla Novaka.

Oficjalnie i na codzień

Otwartość umysłu Inwestorów widoczna jest jeszcze przed przekroczeniem progu firmy. Główny pokój spotkań i komfortowa przestrzeń wspólna wykończona drewnianą okładziną należą do jednej z dwóch stref relaksu. Przestrzeń zaaranżowana została bardzo intuicyjnie - główny hol naturalnie zaprasza gości do przestrzeni spotkań, która jest bezpośrednio połączona z tarasem. “Salon” biura, zlokalizowany obok tarasu, może służyć jako reprezentacyjna część wejściowa. W przestrzeni biura znajduje się także część kuchenna z obszerny stołem, przy którym pracownicy spotykają się na wspólne śniadanie czy lunch. We wnętrzach panuje niezwykle kameralny klimat, co zresztą było głównym celem architektów. Chodzi bowiem o to, aby pracownicy czuli się w biurze komfortowo i nieco jak w domu.

Tutaj chce się pracować czyli aranżacja nowego biura WebSupport - metryczka projektu wnętrza

Projekt: Studio Perspektiv
Inwestor: WebSupport
Realizacja: 2018
Lokalizacja: Bratysława
Metraż: 550 m2
Zdjęcia: Boysplaynice
Opracowanie: Wiola Imiolczyk

Galeria zdjęć aranżacji biura

Komentarze

Ilość komentarzy: 0

Dodaj zdjęcia do galeriiDodaj nowy komentarz

Newsletter

Chcesz być na bieżąco?

Zapisz się do newslettera sztuka-wnętrza.pl!