Nowa odsłona biura z branży FMCG w budynku Lumen

Nowa odsłona biura z branży FMCG w budynku Lumen



Po otwarciu w 2008 roku biuro to zostało okrzyknięte jednym z bardziej kreatywnych biur w Polsce za swoje zielone rozwiązania oraz wydzielenie w przestrzeni miejsc do pracy zespołowej i spotkań ad hoc. Po 10 latach funkcjonowania, mimo wyprzedzenia trendu dotyczącego warunków i sposobu pracy, znany producent z branży FMCG zaprosił Massive Design do zaprojektowania nowej wersji istniejącej przestrzeni biurowej oraz jej dalszej ekspansji. Całość aranżacji miała być zgodna z założeniami znanymi z poprzedniej realizacji: powinna być zbalansowana pod kątem intensywności barw i kształtów, a użyte materiały wykończeniowe powinny być naturalne i przyjazne dla użytkowników.

W warstwie funkcjonalnej założono stworzenie dwóch stref: dużej i dostępnej również dla gości z zewnątrz strefy recepcyjno-konferencyjnej, jak również części dedykowanej pracownikom wewnętrznym. Ta pierwsza, prócz oczywistych funkcji posiada również wydzielony obszar do pracy cichej oraz wielofunkcyjną przestrzeń zdolną pomieścić w razie potrzeby wszystkich pracowników biura. Ta druga z założenia miała być zupełnie innym biurem niż to stworzone 10 lat temu, ale opierającym się o rozwinięte zasady funkcjonowania przyjazne pracownikom.

aranżacja wnętrza, aranżacja biura

Prócz wprowadzenia rozwiązań activity based working wkomponowanych pośród standardowe stanowiska, zaimplementowano rozwiązania typu agile oraz szereg innowacji, które podniosły komfort użytkowników oraz pomogły uzyskać dla biura certyfikat LEED. Szczególny nacisk położono na odpowiednie rozwiązania akustyczne. Z zastosowanych środków można rozróżnić między innymi wykładzinę dywanową na podkładzie akustycznym oraz dwuszybowe ścianki szklane, które skutecznie eliminują źródła hałasu ze stref komunikacji oraz sal spotkań.  Prócz standardowego oświetlenia budynkowego zastosowano dodatkowe rozwiązanie inteligentne, które dostosowuje moc świecenia opraw do warunków panujących wewnątrz i na zewnątrz budynku.

Przestrzeń biura miała sprawiać wrażenia maksymalnie otwartej i przyjaznej pracownikom. Stąd wszystkie przestrzenie są transparentne, łatwo dostępne i charakteryzują się wysoką jakością użytkową. Całość biura odzwierciedla podejście businessowe tego reprezentant sektora FMCG – jest przyjazne, naturalne, lekkie i innowacyjne.

Gruntowna znajomość rynku i sposobów funkcjonowania biur oraz wynikające z dwudziestoletniego doświadczenia pracowni Massive Design „know how” w zakresie projektowania wnętrz biurowych pozwala klientom pracowni realizować odważne i nowatorskie pomysły. W tym przypadku nie bez znaczenia jest fakt, że pracownia Massive Design zna od podszewki budynki biurowe kompleksu Złote Tarasy, tj. Lumen i Skylight, gdyż projekty wnętrz w nich zlokalizowanych realizuje od początku istnienia budynków. Pozwoliło to stworzyć przestrzeń biurową nietypową, atrakcyjną i będącą wizytówką budynku i kompleksu biurowego Złote Tarasy, podobnie jak sąsiadująca powierzchnia biura Wyborowa Pernod Ricard autorstwa tej samej pracowni.

Nowa odsłona biura z branży FMCG w budynku Lumen - metryczka projektu wnętrza

Projekt: Massive Design
Zdjęcia: Szymon Polanski
Lokalizacja: Warszawa
Realizacja:  2019

Galeria zdjęć aranżacji biura

Komentarze

Ilość komentarzy: 0

Dodaj zdjęcia do galeriiDodaj nowy komentarz

Newsletter

Chcesz być na bieżąco?

Zapisz się do newslettera sztuka-wnętrza.pl!