Biophilic design czyli pełna roślin aranżacja wnętrza biura Nordea

Biophilic design czyli pełna roślin aranżacja wnętrza biura Nordea

Tweetnij


Czy rośliny mogą być dominującym elementem kompozycji biura? Takie pytanie postawili sobie architekci warszawskiej pracowni Workplace w trakcie projektowania biura Nordea w Gdyni. Przechodząc przez kolejne pomieszczenia obiektu, który już teraz może szczycić się mianem prawdopodobnie najbardziej zielonego biura na świecie, odpowiedź wydaje się oczywista - mogą!

Biuro banku Nordea o powierzchni 770 m2 zajmuje pierwsze z 12 pięter budynku, a projektowana przestrzeń stanowi miejsce pracy dla 70 programistów. To tutaj mają powstawać nowe idee, tutaj też konieczna jest przestrzeń sprzyjająca skupieniu. Gdzie można w przyjemniejszy sposób wyciszyć się, ale też zainspirować, nabrać chęci do działania, jeśli nie wśród przyrody? W swojej ubiegłorocznej realizacji architekci dowiedli, że naturę możemy zaprosić także do przestrzeni pracy.

Rośliny jako funkcja

Walcząc z paradygmatem biura jako chłodnej przestrzeni, wypełnionej rzędami biurek i krzeseł, pracownia Workplace postanowiła wykorzystać cechy naturalnego środowiska i przełożyć je na środowisko biznesowe. Zainspirowana obecnym trendem biophilic design, afirmującym przestrzenie pełne zieleni, postanowiła stworzyć koncepcję architektoniczną opartą o zieleń. Jak podkreślają projektanci, zaniedbywana często rola roślin we wnętrzu jest ogromna, w kluczowy bowiem sposób poprawiają one jakość pracy.

W biurze Nordea znajdziemy wszystkie formy zieleni - od dużych roślin doniczkowych, przez mniejsze okazy podwieszane do sufitu, aż po zielone ściany. 220 roślin rozlokowanych zostało na 770 m2 biura, co daje ekwiwalent 3 dużych roślin przypadających na jednego pracownika. Rośliny będące głównym elementem kompozycyjnym umiejscowione zostały na tle delikatnych kolorów oraz elementów inspirowanych lokalnym rezerwatem.

aranżacja biura, aranżacja wnetrza biura

Projekt “Seaport Office”

Wielkie przesuwne drzwi prosto z hal stoczniowych, kontenerki, dziób i rufa statku - to tylko niektóre elementy nawiązujące do charakterystycznych dla miasta motywów. “Spotkajmy się przy rufie” to wyrażenie w pełni uzasadnione, wynikające z narracyjnej estetyki wnętrz. W projekcie kluczową rolę miała metodyka pracy agile, w której liczą się możliwości łatwego przearanżowania wnętrza. W zależności od charakteru pracy danego zespołu przestrzeń pracy zostać łatwo podzielona przy pomocy przesuwnych drzwi.

W biurze znajdziemy małe salki do pracy w skupieniu czy wideokonferencji, które zaprojektowane zostały da każdego z zespołów. Ponadto są tam też dwie większe sale konferencyjne. Pierwsza z nich, dla 12 osób przyjmuje formę wznoszących się trybun, druga natomiast, dla 20 osób wyposażona została w C-kształtny bar, przy którym można usiąść nisko bądź wysoko. W przestrzeni biura nie zapomniano o strefie relaksu, gdzie znaleźć można tapicerowane, miękkie siedziska, piłki czy przyrządy gimnastyczne.

Aranżacja wnętrza biura Nordea - metryczka projektu wnętrza

Projekt: pracownia Workplace
Realizacja: 2018
Lokalizacja: Gdynia
Metraż: 770 m2
Opracowanie: Wiola Imiolczyk

Galeria zdjęć aranżacji biura

Komentarze

Ilość komentarzy: 0

Dodaj zdjęcia do galeriiDodaj nowy komentarz

Newsletter

Chcesz być na bieżąco?

Zapisz się do newslettera sztuka-wnętrza.pl!