Design wysokich lotów czyli aranżacja mieszkania w Warszawie

Design wysokich lotów czyli aranżacja mieszkania w Warszawie



Projekt aranżacji mieszkania w centrum Warszawy nie był łatwym zadaniem. Inwestorzy pragnęli przeznaczyć lokal na wynajem krótkoterminowy, to zatem niesie za sobą zastosowanie konkretnych rozwiązań funkcjonalnych. Zaadaptowanie przestrzeni powierzone zostało warszawskiemu Studio Laas, które do tematu podeszło w sposób zupełnie odbiegający od przeżytych hotelowych schematów.

Wnętrze mieszkania miało odwoływać się do wzornictwa i rozwiązań z przełomu lat 50-tych i 60-tych. Minimalizm rodem z epoki modernizmu, jednak wzbogacony o ciekawe detale wykończeniowe. Czerwony sufit czy lustrzany margines pod sufitem? Dlaczego nie – właśnie to sprawia, że apartament przyciąga uwagę poszukiwaczy wyjątkowych wnętrz.

Plany i adaptacja wnętrza

Zlokalizowane w sercu stolicy mieszkanie znajduje się w kamienicy wybudowanej w latach 60-tych ubiegłego stulecia. Powierzchnię 50 m2 zajmowały wcześniej przedpokój, dwa pokoje, kuchnia oraz łazienka. Wizja projektantów polegała na otwarciu mieszkania i stworzenia jednej przestrzeni o wielu funkcjach. Kluczowym elementem projektu było oddzielenie strefy sypialni od reszty mieszkania poprzez zastosowanie przesuwnych przeszkleń.

We wnętrzu znajduje się wszystko to, czego można potrzebować podczas krótkiego pobytu w mieście. Prosta zabudowa kuchenna wraz z przestrzenią roboczą, niewielki stół jadalniany, komfortowa sofa oraz obszerne łóżko, a do tego funkcjonalna i estetyczna łazienka. Duża przestrzeń, ascetyczne wyposażenie i zrównoważone kolorystyka – tak w kilku słowach można byłoby opisać zaadaptowany apartament.

aranżacja wnętrza, aranżacja apartamentu

Przestrzeń przede wszystkim

Czarującą cechą wnętrza jest przestronność. Projektanci starali się zmaksymalizować wrażenie wypełnienia światłem i powietrzem. Sprzyjają temu duże okna, zastosowanie odbić lustrzanych oraz przeszkleń. Przestrzeń nie została podzielona także poprzez zastosowanie tradycyjnych ścian – wprowadzono tutaj bardzo efektowne strefowanie pomieszczenia przy wykorzystaniu szklanej ściany.

Mieszkanie zdaje się być wypełnione poszczególnymi, pieczołowicie zestawionymi ze sobą mebelkami, z których każdy znajduje się na swoim miejscu. Mimo tego cała scenografia wnętrza może być łatwo dostosowywana przez lokatorów. Dowolność w rozsuwaniu szklanych skrzydeł oddzielających sypialnię czy możliwość zwiększenia prywatności poprzez wykorzystanie jasnych, grubych zasłon. Do tego modułowa budowa sofy, której elementy mogą być różnorako zestawiane, tworząc także dwa oddzielne łóżka.

Zapleczem scenicznym mieszkania jest łazienka, ukryta w drewnianym kubiku, stanowiącym jednocześnie szereg schowków i szaf do przechowywania, a także zabudowę kuchenną. Wszystko to funkcjonalnie i minimalistycznie podane, kuszące lekkością i geometrią.

Aranżacja mieszkania w Warszawie – metryczka projektu wnętrza

Projekt: Studio Laas
Realizacja: 2017
Lokalizacja: Warszawa
Metraż: 50 m2

Galeria zdjęć aranżacji projektu

Komentarze

Ilość komentarzy: 0

Dodaj zdjęcia do galeriiDodaj nowy komentarz

Newsletter

Chcesz być na bieżąco?

Zapisz się do newslettera sztuka-wnętrza.pl!