Miejska dżungla czyli aranżacja wakacyjnego apartamentu w Sopocie

Miejska dżungla czyli aranżacja wakacyjnego apartamentu w Sopocie



Mieszkanie w Sopocie to realizacja, z której emanuje świeżość, słońce i nadmorska energia. Autorami projektu są architekci z pracowni JT Grupa, których zadaniem było stworzenie aranżacji o przeznaczeniu wypoczynkowym. Inwestorzy bowiem traktują apartament jako weekendową bazę wypadową, w którym mogą się zrelaksować po tygodniu pracy. Aby podkreślić charakter przestrzeni, projektanci postawili na jasną kolorystykę, przeskalowany print liści i rośliny doniczkowe.

Apartament o powierzchni 75 m2 składa się z holu, otwarty salon wraz z aneksem kuchennym oraz strefą jadalni, dużą łazienkę, a także dwie sypialnie. Charakterystycznym elementem projektu jest przeszklenie, które oddziela hol od salonu. Nadaje ono wnętrzom przestronności, a także potęguje wrażenie wypełnienia światłem, które swobodnie dostaje się do holu, a więc pomieszczenia naturalnie niedoświetlonego.

aranżacja apartamentu, JT Grupa

Urban jungle czyli botaniczny styl wnętrza

Modny od jakiegoś czasu styl botaniczny, wykorzystujący motywy liści i kwiatów, w sopockiej aranżacji wypadł doskonale. Duże roślinne printy znajdujemy we wszystkich pomieszczeniach, na dodatek w odważnych, dużych formatach. Pojawiają się na ścianach oraz tekstyliach takich jak zasłony. To jednak wciąż za mało – projektanci nie oszczędzali na żywych roślinach, które wplatają się w botaniczną kompozycję.

Świeży powiew

Przestrzeń otwartego salonu wypełniona jest wyposażeniem w jasnej, delikatnej kolorystyce. Króluje tam biel oraz beż, które uzupełnia groszkowa zieleń. Miękka, tapicerowana sofa w beżowym odcieniu ustawiona została na tle ściany, pokrytej w górnej części wzorem w palmowe liście. Także strefa jadalni w postaci okrągłego stołu oraz czterech tapicerowanych foteli utrzymana została w lekkiej, jasnej kolorystyce.

aranżacja apartamentu JT Grupa

Zredukowana zabudowa kuchenna

Z uwagi na wakacyjne przeznaczenie apartamentu, projektanci mogli pozwolić sobie na niecodzienne podejście do tematu aneksu kuchennego. Zamiast tradycyjnych szafek wiszących zastosowane zostały półki wykonane ze stalowych kątowników pomalowanych na złoty kolor. Tłem dla złotej konstrukcji są białe, wielkoformatowe płyty o delikatnym rysunku kamienia. Złoto pojawia się także w wykończeniu zabudowy kuchennej. Drewniane fronty kuchenne w kolorze kości słoniowej zyskały mosiężne uchwyty, wzbogacające aranżację.

Konsekwencja przede wszystkim

Ciągłość aranżacji projektanci zachowali także w łazience, do przestrzeni której także wprowadzony został botaniczny print. Zastosowany on został jako wykończenie tylnej ściany przestronnego prysznica. Efekt wakacyjnego kurortu wzmaga także posadzka z drewna egzotycznego w przestrzeni prysznica. Całość kompozycji uzupełnia biała, delikatna armatura łazienkowa oraz eleganckie drzwi o złotych klamkach.

Wakacyjny apartament w Sopocie – metryczka projektu wnętrza

Projekt: JT Grupa
Realizacja: sierpień 2018
Lokalizacja: Sopot
Metraż: 75 m2

Galeria zdjęć aranżacji apartamentu

Komentarze

Ilość komentarzy: 0

Dodaj zdjęcia do galeriiDodaj nowy komentarz

Newsletter

Chcesz być na bieżąco?

Zapisz się do newslettera sztuka-wnętrza.pl!