Z kłosem w roli głównej czyli aranżacja konceptu piekarniczego

Z kłosem w roli głównej czyli aranżacja konceptu piekarniczego



Wśród aranżacji obiektów publicznych zrealizowanych w ostatnim czasie uwagę przykuwa projekt konceptu piekarniczego GOM Owczarek. Projekt nie ograniczał się jedynie do wnętrza lokalu, ale objął także stworzenie identyfikacji wizualnej marki. Zadanie to powierzone zostało pracowni kreatywnej KDesign Architekci, zaś głównym celem, jaki przyjął zespół projektantów, było odczarowanie staromodnego wizerunku marki.

Sieć GOM Owczarek to firma działająca na polskim rynku od ponad 30 lat, zaś piekarnie mieszczą się głównie w mniejszych miasteczkach. Tradycyjny wizerunek piekarni został odmieniony, jednak w sposób, który nie zniechęciłby do tego miejsca stałych klientów. Poprzez zgeometryzowanie form, kolorystykę oraz naturalne materiały, wnętrze zyskało na świeżości i lekkości, a zapach domowego chleba wyczuwalny jest nawet na zdjęciach.

 

aranżacja wnętrza

Jaki motyw przewodni we wnętrzu zastosowali architekci z KDesign Architekci?

Kluczowym punktem projektu było wykorzystanie kłosa zboża, jednak przedstawionego w sposób symboliczny i uproszczony. W ten sposób projektanci uzyskali nowoczesny wizerunek marki, nawiązujący jednak do tradycyjnych wartości piekarniczych. Motyw kłosa umieszczony został w logo sieci, które wyeksponowane zostało na jednej ze ścian.

Zgeometryzowana, graficzna forma kłosa pojawia się wielokrotnie we wnętrzu. Forma ta stanowi wykończenie lady, zaś uproszczone przedstawienie pola zbóż stanowi dekorację jednej ze ścian. Ponadto motyw przewodni znajdujemy także w formie ażurowych lamp, zaprojektowanych specjalnie na potrzeby aranżacji.

Przyciągające wzrok wnętrze piekarni

Projektanci KDesign w swoim projekcie postawili na modną obecnie stylistykę, nawiązującą do największych światowych mekk piekarniczych, jak San Francisco czy Kopenhaga. Czerń, biel oraz jasne drewno – to podstawowe kolory, które znajdujemy we wnętrzu. Istotnym elementem wpływającym na całość kompozycji jest czarny backbar, ponad którym znajduje się panel z jasnego drewna. Umieszczone na nim zapisane w prosty sposób słowa kawa, chleb, ciasta strefujące przestrzeń baru, zaś ich wielkość i czarny kolor przykuwają uwagę i stanowią istotny element aranżacji.

Czerń ożywia całość aranżacji i decyduje o jej charakterze. Oprócz dużej plamy barwnej w postaci backbaru, w aranżacji lokalu wykorzystane zostały czarne obudowy lamp w postaci reflektorów na szynie czy wspomnianych wcześniej ażurowych lamp wiszących. Czarne są także krzesła z tworzywa, o prostych bryłach, które zestawione z jasnymi stolikami oraz bielą ściany stanowią wyraźny kontrast.

Aranżacja konceptu piekarniczego – metryczka projektu wnętrza

Projekt: KDesign Architekci
Realizacja: 2018
Lokalizacja: cała Polska

 

Komentarze

Ilość komentarzy: 0

Dodaj zdjęcia do galeriiDodaj nowy komentarz

Newsletter

Chcesz być na bieżąco?

Zapisz się do newslettera sztuka-wnętrza.pl!