Trening na poddaszu czyli aranżacja siłowni w Jaworznie

Trening na poddaszu czyli aranżacja siłowni w Jaworznie



Projekty aranżacji przestrzeni często muszą być dostosowane do zastanych warunków, takich jak ograniczona przestrzeń czy narzucony układ. Tak też było w przypadku realizacji wnętrza nowopowstałej siłowni w centrum Jaworzna, zlokalizowanej na poddaszu, w budynku niedaleko rynku. Aranżacja lokalu powierzona została Pracowni Projektowania Wnętrz Kożuch Kwasek. Przed architektami postawiono zadanie zaadaptowania poddasza w taki sposób, aby stworzyć funkcjonalną przestrzeń do ćwiczeń, nadając jej jednocześnie ekskluzywnego charakteru.
 
Architekci postawili na prosty i nowoczesny design, utrzymany w czarno-białej konwencji. Dwuspadowy dach budynku kształtuje przestrzeń lokalu, zaś okna połaciowe nadają mu ciekawego charakteru. Dołóżmy do tego podział posadzki, który wydziela strefy otwartego pomieszczenia siłowni i otrzymamy obraz przestrzeni dobrze zaadaptowanej, a przez to ciekawej i niecodziennej jeśli chodzi o jej przeznaczenie.
wnętrze siłowni

Wnętrze siłowni na poddaszu

Charakterystyczną cechą przestrzeni siłowni jest otwarty charakter wnętrza, które nie przedzielają ściany. Na poddasze, gdzie znajduje się siłownia, prowadzą schody, dzięki którym znajdujemy się w strefie poczekalni, wyposażonej w wygodne fotele i stolik. Idąc dalej trafiamy do właściwej części przeznaczonej do ćwiczeń. Przestrzeń ta wyraźnie zaznaczona jest podziałem posadzki – poprowadzona od wejścia ze schodów jasna posadzka silnie kontrastuje z ciemną, miękką matą przystosowaną do ćwiczeń.

Istotnym elementem siłowni, nie tylko ze względów funkcjonalnych, ale także stylistycznych, jest duże lustro, które zajmuje jedną ścianę lokalu. Dzięki niemu pomieszczenie wydaje się optycznie większe i przestronniejsze, a także jaśniejsze.

W obiekcie znajduje się także pomieszczenie szatni, z którego przechodzi się do łazienek. Dwie niewielkie łazienki wyposażone zostały w niezbędne sanitaria – kabinę prysznicową, miskę ustępową oraz umywalkę z lustrem. W każdej z nich znajduje się także krzesło, które dopełnia aranżację stylistycznie oraz funkcjonalnie.

wnętrze siłowni

Czarno biała aranżacja wnętrza

Stawiając na czarno-białą kolorystykę projektu architekci uzyskali efekt przyjemnego wnętrza o ekskluzywnym charakterze. Baza kolorystyczna nie kłóci się bowiem ze sprzętem do ćwiczeń, który często występuje w intensywnych kolorach. Ponadto  zastosowanie wykończeń w postaci naturalnego drewna – takich jak drzwi, elementy wyposażenia czy schody, potęguje wrażenie
elegancji i klasy.
 
Kolorystyczną dominantą są intensywnie turkusowe obicia siedziska w strefie poczekalni. Niebieski akcent poprowadzony jest także dalej, w postaci dużego wazonu w delikatnym, błękitnym odcieniu, który zamiast kolorem, przykuwa uwagę raczej wielkością i formą.
 

Siłownia na poddaszu – metryczka projektu wnętrza

Projekt: Pracownia Projektowania Wnętrz Kożuch Kwasek
Realizacja: 2018
Lokalizacja: Jaworzno, centrum miasta

Komentarze

Ilość komentarzy: 0

Dodaj zdjęcia do galeriiDodaj nowy komentarz

Newsletter

Chcesz być na bieżąco?

Zapisz się do newslettera sztuka-wnętrza.pl!