Kasa biletowa w Szczecinie - udana aranżacja wnętrza

Kasa biletowa w Szczecinie - udana aranżacja wnętrza



Powstała w ubiegłym roku w Szczecinie kasa biletowa to kolejna udana realizacja biura architektoniczno-projektowego BiA studio. Projekt obejmował zaaranżowanie przestrzeni, w której podróżujący mogą kupić bilet autobusowy lokalnego przewoźnika – ZdiTM. Kasa biletowa usytuowana jest na dworcu autobusowym i prowadzi do niej strefa otwartej poczekalni.

Wnętrze dobrze zaprojektowane

Dobry projekt aranżacji wnętrza to zarówno duże pole do popisu dla projektantów, jak i zadanie iście wymagające. Muszą zmierzyć się oni ze ściśle określonymi wymaganiami funkcjonalnymi narzuconymi przez Inwestora, jednocześnie stawiając się w roli Klienta i uwzględniając jego potrzeby. Do tego należy rzecz jasna dołożyć aspekt estetyczny, który powinien iść w parze z użytecznością.

Wszystko to widoczne jest w projekcie przygotowanym przez BiA studio. Zespół postawił na nowoczesne bryły i zgeometryzwany podział przestrzeni. W pomieszczeniu wydzielona została strefa pracownicza oraz strefa Klienta, które rozdziela lada o złamanej linii. Na strefę pracowniczą zaadaptowany został narożnik pomieszczenia, co zwiększa przestrzeń użytkową przeznaczoną dla oczekujących podróżnych. Podział na strefy podkreślony został dodatkowo przez układ posadzki – zastosowanie dwóch, współgrających ze sobą kolorów.

Aranżacja wnętrza

Białe wnętrze od BiA studio

Projektanci postawili na biel – sufit, ściany, lada, a także wyposażenie są w kolorze śnieżnobiałym. Mocny kontrast stanowi grafitowa ściana z dużym logiem Inwestora oraz akcent kolorystyczny w postaci soczyście zielonego narożnika. Chłód pomieszczenia przełamuje zastosowanie płyt drewnianych w kolorze jasnego drewna na ścianie będącej jednocześnie tablicą informacyjną z wysokim blatem. Całość kompozycji zamyka posadzka w neutralnej szarości i graficie.

Głównym elementem pomieszczenia jest lada, rozciągająca się pomiędzy dwoma ścianami obiektu. Geometryczna, biała bryła uzupełniona jest o przeszklenie, które daje poczucie otwartej przestrzeni pomieszczenia. Za ladą znajdują się trzy stanowiska, z których jedno dostosowane zostało do potrzeb osób niepełnosprawnych. W tym miejscu linia lady jest kontynuowana, ulegając jednocześnie łagodnemu obniżeniu, co pozwala na wygodne korzystanie ze stanowiska przez osoby na wózkach.

Aranżacja wnętrza

Pomieszczenie kasy biletowej jest jasne zarówno dzięki zastosowanej kolorystyce, jak i dzięki dużej ilości światła, które wpada do środka przez przeszkloną fasadę obiektu. Światło, jasne barwy i uporządkowane formy – wszystko to daje poczucie świeżości pomieszczenia i wpływa na jego pozytywny odbiór.

Kasa biletowa w Szczecinie - metryczka projektu wnętrza

Projekt: BiA studio
Realizacja: 2017
Lokalizacja: Szczecin
Powierzchnia 1000-3000 mkw
Budżet: 10-50 000 $

Komentarze

Ilość komentarzy: 0

Dodaj zdjęcia do galeriiDodaj nowy komentarz

Newsletter

Chcesz być na bieżąco?

Zapisz się do newslettera sztuka-wnętrza.pl!