Nowe tchnienie w Starej Poczcie w Gliwicach

Nowe tchnienie w Starej Poczcie w Gliwicach



Wykorzystywanie starych, historycznych budynków przez duże korporacje od jakiegoś czasu staje się zabiegiem nie tylko powszechnym, ale też dobrze odbieranym. Firmy inwestują w rewitalizację budynków, chroniąc je tym samym przed niszczeniem, prace zaś nierzadko przebiegają pod okiem konserwatorów zabytków.

Nie inaczej wyglądało to w przypadku gliwickiej spółki The Software House, której domeną są rozwiązania IT, z których korzystają firmy na całym świecie. TSH na swoją nową siedzibę wybrało budynek Starej Poczty w Gliwicach – miejsce historyczne, tworzące tkankę miejską Gliwic od roku 1904. Budynek wzniesiony został w stylu neogotyckim, wykończony cegłą glazurowaną i wzbogacony w późniejszych latach o obszerny świetlik w hali głównej. Wybór lokalizacji przez Inwestora nie był przypadkowy. Zarząd spółki podkreśla poczucie przynależności do rejonu i do miasta, stąd chęć inwestycji w stary budynek.

Adaptacja Starej Poczty

Projekt wnętrza oraz prace adaptacyjne Starej Poczty powierzone zostały grupie Zalewski Architecture Group. Projektanci mając świadomość wartości artystycznej obiektu postanowili zaaranżować jego wnętrze tak, aby tworzyło spójną całość z historyczną, XX-wieczną elewacją. Dodatkowo powierzone zostało im zadanie przekształcenie filozofii firmy w wymierne wartości – stworzenie przestrzeni pracy kreatywnej, przestrzeni funkcjonalnej, w której pracownicy czują się bardziej jak w domu.

Stara Poczta

Udane wnętrza biura od Zalewski Architecture Group

Przestrzeń obiektu stanowią strefy pracownicze, pomieszczenia socjalne oraz strefy relaksu, rozmieszczone wokół obszernego tarasu. Przybrał on formę patio, pośrodku którego znajduje się zachowany historyczny świetlik. Trójwymiarowość przestrzeni budują także antresole oraz dwupoziomowość obiektu.

Aranżacja wnętrza wybiega daleko poza odchodzący do lamusa już schemat tradycyjnego biura jako miejsca pracy. Nawet znane rozwiązanie open space zmodyfikowane zostało tak, aby budować poczucie więzi zespołowej, jednocześnie sprzyjając pracy indywidualnej. Wykorzystane do tego zostały ażurowe moduły, wykonane z jasnej sklejki drewnianej. Z ich pomocą utworzone zostały mniejsze aneksy, służące pracy indywidualnej oraz wspólnej.

Oprócz miejsc pracy znaczna część przestrzeni wykorzystana została na strefę relaksu oraz kuchnię. Strefa ta zaprojektowana została z naciskiem na funkcjonalność. Kuchnia na planie podłużnym wyposażona w przydatne sprzęty AGD otwiera się na przestrzeń wypełnioną stolikami, miękkimi fotelami czy podwieszanymi siedziskami.

Stara Poczta

Przestrzeń utrzymana jest w naturalnej, stonowanej kolorystyce. Przeważają szarości oraz grafity uzyskane poprzez zastosowanie betonu architektonicznego. Akcenty kolorystyczne wprowadzone zostały dzięki pastelowym meblom jadalni oraz soft seating, a także drobnym detalom wyposażenia. Szczególną rolę odgrywa zieleń, która wypełnia każdą ze stref obiektu, tworząc jednocześnie ciekawe połączenie z historyczną sylwetkę obiektu – obszernymi oknami ze szprosami oraz łukowymi sklepieniami nadproży.

Biuro The Software House - metryczka projektu wnętrza

Projekt: Zalewski Architecture Group
Lokalizacja: Gliwice
Realizacja: 2018
Powierzchnia: 1576,40 m2
Źródło: zalewskiag.com

Komentarze

Ilość komentarzy: 0

Dodaj zdjęcia do galeriiDodaj nowy komentarz

Newsletter

Chcesz być na bieżąco?

Zapisz się do newslettera sztuka-wnętrza.pl!