Nowoczesne wnętrza starej fabryki

Nowoczesne wnętrza starej fabryki




Budynek Mlynica jest częścią dużego postindustrialnego kompleksu produkcyjnego w Bratysławie na Słowacji. Od lat 60. XX wieku produkowano tutaj porowate prefabrykowane bloki betonowe, płyty i panele. Podupadający zakład został odrestaurowany według projektu pracowni GutGut.


Produkcja trwała do 1992 roku. Po prywatyzacji nowi właściciele sprzedali kompleks i stopniowo rozpoczęła się dezintegracja struktur.


industrialny, postindustrialny, projekt
industrialny, postindustrialny, projekt

W budynku pozostawiono ramy żelbetowe, a nowy projekt wkomponowano w istniejącą konstrukcję. Obiekt podzielono na trzy bloki funkcjonalne. Przestrzenie poszczególnych części nowego programu - przestrzeń eventowa, pomieszczenia administracyjne i mieszkania, komunikują się za pośrednictwem centralnej przestrzeni dawnej hali produkcyjnej.

 

industrialny, postindustrialny, projekt
industrialny, postindustrialny, projekt
industrialny, postindustrialny, projekt

Sztywna konstrukcja szkieletu strukturalnego została uzupełniona o przezroczyste przegrody nowego układu, miękkie wypełnienia z drewna, ściany profilitowe i odsłonięte przewody elektryczne. W oryginalnych betonowych zbiornikach, które są dostępne z hali centralnej, powstały trzy nowe piętra.


industrialny, postindustrialny, projekt
industrialny, postindustrialny, projekt
industrialny, postindustrialny, projekt

Nowy projekt, kontrastujący ze starą konstrukcją podkreśla jakość oryginalnego budynku i maksymalizuje potencjał do jego ponownego wykorzystania. Dzięki przebudowie ulega transformacji dawny kompleks przemysłowy wykorzystywany do czysto technicznej produkcji w nowoczesny budynek wielofunkcyjny dla wydarzeń kulturalnych, prezentacji biznesowych oraz administracji. 


industrialny, postindustrialny, projekt
industrialny, postindustrialny, projekt
industrialny, postindustrialny, projekt
industrialny, postindustrialny, projekt
industrialny, postindustrialny, projekt

THE MILL

Projekt przebudowy: GutGut / Štefan Polakovič, Lukáš Kordík, Jana Benková, Tom áš Vrtek

Współpraca: Roman Žitňanský, Patrícia Botková, Katarína Bergerová

Lokalizacja: Turbínová 13, Bratislava

Inwestor: Teslová, s. r. o.

Projekt indentyfikacji graficznej: Ľ ubica Sege čová, Supplier: ise, s. r. o.

Realizacja: 2017

Powierzchnia działki: 2676 m 2

Powierzchnia zabudowy: 857 m 2

Zdjęcia : Jakub Skokan, Martin Tůma - BoysPlayNice

Komentarze

Ilość komentarzy: 0

Dodaj zdjęcia do galeriiDodaj nowy komentarz

Newsletter

Chcesz być na bieżąco?

Zapisz się do newslettera sztuka-wnętrza.pl!

https://farkopi.com

https://webterra.com.ua