Bloomberg według Foster + Partners

Bloomberg według Foster + Partners



W prestiżowym londyńskim City otwarto właśnie wyjątkowy budynek zaprojektowany przez zespół Foster + Partners pod kierunkiem samego Normana Fostera. To europejska siedziba firmy Bloomberg, światowego potentata w dziedzinie mediów, danych finansowych i oprogramowania. Obiekt, który może poszczycić się niebagatelną powierzchnią ponad 100 tysięcy metrów kwadratowych został już nominowany do kilku nagród architektonicznych.


Siedziba firmy Bloomberg powstała na miejscu rzymskiej świątyni Mitry, czego dowodzi wiele pozostałości po niej, znalezionych podczas budowy obiektu. Części konstrukcji drewnianych oraz 400 drewnianych tabliczek do pisania wraz z innymi eksponatami można teraz obejrzeć na ogólnodostępnej wystawie w podziemiach budynku, którą Bloomberg nazwał Mitraneum i mianował nową bezpłatną atrakcją kulturalną Londynu.


bloomberg londyn
bloomberg londyn
bloomberg londyn

Inwestor chciał, aby budynek i jego wnętrze były ponadczasowe i dostosowane do potrzeb pracowników. Dobór materiałów miał odzwierciedlać historyczny i sytuacyjny kontekst tego miejsca. Dlatego w realizacji wykorzystano duże ilości brązu i kamienia z Derbyshire, a także drewna – czerwonego dębu amerykańskiego. Drewno było też dla Normana Fostera naturalnym wyborem ze względu na zrównoważony rozwój. Zgodność obiektu z zasadami zrównoważonego rozwoju oceniono bardzo wysoko, bo aż na 98,5% w ratingu BREEAM. Jest to rekordowy wynik dla realizacji biurowej.


 

bloomberg londyn

W projekcie postawiono na drewno nie tylko dlatego, że jest ono surowcem odnawialnym, energooszczędnym i absorbującym dwutlenek węgla, ale też ze względu na zachowanie równowagi środowiskowej w szerszym kontekście. W budynku zasady zrównoważonego rozwoju odnoszą się także do dobrego samopoczucia jego użytkowników.


bloomberg londyn

Charakterystyczny różowawy odcień czerwonego dębu amerykańskiego w połączeniu z jego właściwościami technicznymi okazał się decydujący dla Bloomberga i Normana Fostera. Dekoracyjne znaczenie drewna w tworzeniu estetyki wnętrza widać już od momentu wejścia do lobby, dramatycznie otwarajacego się na wnętrze budynku. Ekspresyjną poskręcaną przestrzeń, nazwaną Vortex, czyli wir, tworzą łukowe, przecinające się ściany obłożone 1,858 m² czerwonego dębu. W budynku wykorzystano znaczące ilości drewna – na same podłogi zużyto 37 160 m² tego materiału.


bloomberg londyn

Według architekta Michaela Jonesa, Vortex jest dosłownym i metaforycznym zwrotem ku nowoczesności w tradycyjnym, wyłożonym drewnem holu wejściowym. Konstrukcja jest też przykładem na to, jak za pomocą innowacyjnych metod można rozwiązać potencjalne problemy wynikające z zastosowania drewna w budynkach. Duża ilość pionowych okładzin groziła wystąpieniem pogłosu, więc w drewnie wykonano mikroperforacje przy pomocy lasera. Dzięki temu okładziny pochłaniają dźwięk, a ze względu na bardzo niewielkie rozmiary otworów wygląd całości pozostał niezmieniony. Widać je dopiero z bardzo bliska, mniej więcej z odległości około 2 cm.

Kluczowym powodem, dla którego nieczęsto można zobaczyć drewniane podłogi w biurach, jest to, że przenoszą odgłos kroków, oraz to, że w biurach istnieje konieczność dostępu do instalacji pod podłogą. Architekci Foster + Partners chcieli uzyskać jednolitą, gładką powierzchnię, ale tradycyjne łączenia na wpust i pióro spowodowałyby ogromne problemy w dostępie do okablowania i innych systemów podpodłogowych. Zastosowane innowacyjne rozwiązania pozwoliły uporać się z technicznymi i funkcjonalnymi przeszkodami. We współpracy z firmą Kingspan, która była wykonawcą oraz dostawcą systemów budowlanych i materiałów, Bloomberg wymyślił koncepcję indywidualnie dopasowywanych i podnoszonych płyt.


bloomberg londyn

Każda płyta ma zamocowany na całej długości pasek magnetyczny, który przyczepia się do metalowej podłogi technicznej pod spodem. Wyjmując jedną z płyt za pomocą przyssawki, można z łatwością podnieść pozostałe, a następnie równie łatwo je opuścić. Dzięki temu rozwiązaniu podłogi nie skrzypią, a odgłos kroków tłumi dodatkowa warstwa dźwiękochłonna pomiędzy płytami i podłogą techniczną. Znacząco ułatwiona będzie wymiana uszkodzonych fragmentów.

Czerwony dąb wyróżnia się też w wielofunkcyjnej sali przy audytorium, przystosowanej do prowadzenia spotkań i prezentacji. Wykorzystano tu w sumie 1350 m³ czerwonego dębu amerykańskiego w postaci drewna klejonego. Przestrzeń sali definiują charakterystyczne ściany z desek umocowanych pionowo na sztorc.


bloomberg londyn

źródło: materiały prasowe AHEC

Siedziba Bloomberg w Londynie

Projekt: Foster + Partners

Realizacja: 2018

Zdjęcia: Foster + Partners, Nigel Young, James Newton


Komentarze

Ilość komentarzy: 0

Dodaj zdjęcia do galeriiDodaj nowy komentarz

Newsletter

Chcesz być na bieżąco?

Zapisz się do newslettera sztuka-wnętrza.pl!

kompozit.ua

www.hebidoshi84.blog.fc2.com

www.maxformer.com