Dom industrialny

Dom industrialny



Stylistyka przemysłowa wnętrz domu zaprojektowanego przez pracownie BNCH / Banach Architekci we współpracy z 3xB Architekci, nie jest wynikiem chwilowej mody, lecz osadzona jest w kontekście życia zawodowego oraz prywatnego jego mieszkańców.


 

Inwestorami są młodzi, energiczni małżonkowie, którzy prowadzą duże rodzinne przedsiębiorstwo. Za sprawą licznych podróży poznali oni niejedno atrakcyjne hotelowe wnętrze. Przed architektem postawili zadanie zaprojektowania  przestronnych wnętrz dostarczających wrażeń estetycznych.


industrialne wnetrze
industrialne wnetrze
dom industrialny

Salon, kuchnia i jadalnia stanowią wspólną przestrzeń obejmującą ok. 100 m2. W salonie zaplanowano obniżoną posadzkę i podwyższony sufit, przez co możliwe było wstawienie wysokiego na 5 m. stalowego regału. Łączy się on w jedną konstrukcję z kominkiem i tym samym stanowi główny element organizujący wnętrze na parterze. Wydzielenie użytkowe stref powstało dzięki zawieszonym stalowym, rozsuwanym drzwiom wypełnionym szkłem.


dom industrialny
dom industrialny
dom industrialny

Na piętrze sypialnia z łazienką tworzą wspólne wnętrze, przedzielone jedynie przezierną ścianą, skonstruowaną analogicznie jak na dole, ze szkła i stalowych szprosów. Żywiczna posadzka w sypialni idealnie współgra z sąsiadującą łazienką.


dom industrialny
dom industrialny
dom industrialny

Klimat wnętrza powstał w dużej mierze na bazie organicznych elementów tworzących budowlaną strukturę domu. Odkryty strop nad stołem w jadalni, decyzją inwestora wykonano z żelbetu. Starannie dobrane meble i dodatki sprawiają, że surowe wnętrze stało się eleganckie i ciepłe w odbiorze, nie tracąc swojego przemysłowego charakteru.


dom industrialny

Właściwy mikroklimat zapewnia wentylacja mechaniczna, której widoczny odcinek wyprowadzony został nad blatem kuchennym.


dom industrialny
dom industrialny

Dom industrialny

Projekt wnętrz: BNCH / Banach Architekci we współpracy z 3XB Architekci

Piotr Banach, Filip Banach, Paula Banach

Powierzchnia: 150 m2

Realizacja: 2017

Zdjęcia: Przemysław Turlej


Komentarze

Ilość komentarzy: 0

Dodaj zdjęcia do galeriiDodaj nowy komentarz

Newsletter

Chcesz być na bieżąco?

Zapisz się do newslettera sztuka-wnętrza.pl!

avto-poliv.com.ua

https://velotime.com.ua

dekorde.com