Medicus - Dolnośląskie Centrum Laryngologii

Medicus - Dolnośląskie Centrum Laryngologii



Oddany do użytku jesienią 2017 roku, wrocławski Medicus mieści klinikę laryngologiczną oraz klinikę chirurgii plastycznej i medycyny estetycznej. Autorem projektu jest pracownia JSK Architekci Sp. z o.o.


Budynek powstał w centralnej części Wrocławia, w dzielnicy Nadodrze, na granicy pomiędzy gęstą zabudową XIX i XX- wiecznych kamienic, zielonym skwerem i industrialnym terenem elektrociepłowni, na trójkątnej działce u zbiegu ulicy Kurkowej i ulicy zamykającej plac Strzelecki.


medicus
medicus
medicus

Fasady wyznaczające pierzeje ulic zostały zaprojektowane jako ściany pełne z wyrazistym rytmem pionowych elementów, które stanowią solidny, rozpoznawalny element zamykający skrzyżowanie ulic, jednocześnie stanowią właściwą oraz symboliczną osłonę kliniki od zgiełku ruchliwej ulicy Kurkowej.

Trzecia fasada, na przeciwprostokątnej planu budynku została natomiast zaprojektowana jako w pełni transparentna ściana kurtynowa i stanowi naturalne otwarcie w kierunku starego miasta i zabytkowej zabudowy Nadodrza. Jednocześnie pełni rolę zapraszającą do budynku, wyznacza stronę głównego wejścia.

Poszczególne funkcje w budynku rozplanowano na 4 kondygnacjach nadziemnych i jednej podziemnej.


medicus
medicus
medicus

Wnętrza budynku zostały zaprojektowane według ścisłej zasady użycia materiałów, faktur i koloru dla podkreślenia i uporządkowania jego funkcji.


medicus
medicus, przychodnia we wrocławiu
laryngologia, wrocław, przychodnia, szpital

Połysk szkła, czystość bieli i gładkość corianu podkreślają funkcję ambulatoryjną, wymagającą sterylności, maksymalnego porządku i higieny.


laryngologia, wrocław, przychodnia, szpital
wnętrze medyczne
medicus, przychodnia we wrocławiu

Kontrastujące z nimi okładziny z naturalnego forniru dębowego symbolizują naturę, spokój i ciszę. Zastosowane zostały one w strefach diagnostyki aparatu słuchu i strefach biurowych.


jak zaprojektowac wnetrze medyczne
medicus, przychodnia we wrocławiu
medicus, przychodnia we wrocławiu
wnętrze medyczne

MEDICUS  Dolnośląskie Centrum Laryngologii

Projekt: JSK Architekci Sp. z o.o.

Realizacja: 2017

Lokalizacja: Wrocław

Zdjęcia: dzięki uprzejmości JSK Architekci Sp. z o.o.


medicus, wroclaw

Komentarze

Ilość komentarzy: 0

Dodaj zdjęcia do galeriiDodaj nowy komentarz

Newsletter

Chcesz być na bieżąco?

Zapisz się do newslettera sztuka-wnętrza.pl!

Тележки электрические читать на сайте.
как вложить деньги в золото

www.teplostar.kiev.ua/kotly-na-pelletah