Biura  Savills w Q22

Biura Savills w Q22



Savills, firma doradcza działająca na rynku nieruchomości komercyjnych, w 2017 r. przeniosła swoją warszawską siedzibę do nowego biura w budynku Q22.


Wzorem głównej siedziby Savills w Londynie, biuro polskiego oddziału zostało podzielone na strefę klienta oraz strefę dla pracowników. Część dostępna dla gości i klientów składa się z pięciu sal konferencyjnych z widokiem na panoramę Warszawy. Dzięki współpracy firmy z galeriami sztuki ściany wzdłuż głównego korytarza zdobią dzieła polskich artystów.


źródło: Workplace

źródło: Workplace

Jednym z najciekawszych punktów całego projektu jest recepcja. Tuż obok niej ulokowany został black room, czyli niewielka sala w stylu pokoju cygar – cała rozwiązana monochromatycznie, w odcieniach grafitu i czerni, tworzy swoisty “gentelmen’s corner”.


źródło: Workplace

źródło: Workplace

Elegancka i stonowana aranżacja biura odpowiada charakterowi profesjonalnych usług dla biznesu, jakie świadczy firma Savills. Przyjęta koncepcja zakładała świadomą rezygnację z popularnych na rynku rozwiązań, które jednak nie przystawały do tożsamości firmy i nie korespondowały z oczekiwaniami pracowników. W biurze Savills nie zastosowano tym samym ruchomych stanowisk pracy, czy stref relaksu w postaci tzw. playroomów. Postawiono na estetykę i funkcjonalność, która pozwala na komunikację i współpracę w ramach open space'u, jak i umożliwiają prace w skupieniu w wewnętrznych salkach.


Strefa pracowników również zachowuje stonowany charakter, lecz bardziej nieformalny. Pojawia się w niej więcej koloru, zieleni i grafik. Sale spotkań przyjęły kolorystykę Savills – każda z nich otrzymała jeden z kolorów firmy jako motyw przewodni (czerwony, żółty, granatowy, szary), zapewniając akcent kolorystyczny w stonowanym środowisku pracy, oraz ułatwiając identyfikację wizualną w przestrzeni. Pracownicy zostali rozlokowani na powierzchni wedle swoich potrzeb – poufności, współpracy z innymi, bliskości do funkcji dodatkowych, a także z uwzględnieniem prognozowanego rozwoju zespołów.

Nieszablonowym elementem wystroju jest punkt do wymiany książek pomiędzy pracownikami oraz wewnętrzna kuchnia z przesuwnymi szklanymi ścianami. Dzięki nim możliwe jest wygospodarowanie przestrzeni na potrzeby seminariów dla klientów lub na tzw. town hall meetings, czyli wewnętrzne spotkania sprzyjające integracji zespołu. Za koordynację procesu zmiany lokalizacji biura Savills oraz aranżacji powierzchni biurowej odpowiadał wewnętrzny Dział zarządzania projektami, który podobne usługi świadczy również dla klientów firmy. Zespół w zakresie projektu architektonicznego współpracował z firmą Workplace Solutions. 


źródło: Workplace

źródło: Workplace

Proces projektowy zapoczątkowały spotkania warsztatowe w czasie których uzgodniono priorytety dla projektu i zaproponowano kierunek stylistyczny. Najważniejszymi założeniami dotyczącymi designu, było nawiązanie do wartości firmy, takich jak: dbałość o najwyższą jakość usług, odpowiedzialność, etyka, szacunek, nastawienie na rozwój, prestiż i profesjonalizm. 


źródło: Workplace

źródło: Workplace

Bazowe założenia przełożone zostały na wizualny efekt, pozwalając na zaprojektowanie eleganckiego biura ocieplonego poprzez dodanie elementów drewnianych oraz różne odcienie szarości. Projekt uzupełniają detale, które mają przywoływać skojarzenia z gabinetem brytyjskiego dżentelmena – wysokie cokoły, lampy wolnostojące, gęsto tkane zasłony, lustra, szklenia z gęstymi, regularnymi podziałami ram, złote akcenty (space branding), połączenie różnych faktur, szlachetnych materiałów i stylizowane, ale proste i minimalistyczne meble.


źródło: Workplace

źródło: Workplace

Główna strefa socjalna została rozwiązana w elastyczny sposób. Gdy pojawia się potrzeba zorganizowanie spotkania typu townhall lub większego eventu, dzięki mobilnym ścianom szklanym z łatwością połączymy narożnik open space’u z przestrzenią na co dzień wykorzystywaną jako kuchnia. Przestrzeń tą możemy nie tylko łatwo modyfikować, ale także w razie potrzeby wyizolować ją od reszty biura. Strefa została wyposażona w technologię AV i ukryty w suficie rzutnik, które umożliwiają przeprowadzenie prezentacji, wykładu lub nieformalnego spotkania dla wszystkich pracowników.


źródło: Workplace

źródło: Workplace

Biura Savills

Projekt wnętrz: Workplace, Savills - Dział zarzadzaia projektami

Powierzchnia: 1080 m2

Realizacja: 2017

Lokalizacja: Warszawa, Q22

źródło: materiały prasowe Workplace, Savills

zdjęcia: Adam Grzesik

Sprawdź również: Kolejna odsłona Brain Embassy

Komentarze

Ilość komentarzy: 0

Dodaj zdjęcia do galeriiDodaj nowy komentarz

Newsletter

Chcesz być na bieżąco?

Zapisz się do newslettera sztuka-wnętrza.pl!

www.ford.niko.ua

diploma-home.com

https://topobzor.info