Apartament na poznańskim Łazarzu

Apartament na poznańskim Łazarzu

Tweetnij


Mieszkanie znajduje się w secesyjnej kamienicy, zbudowanej na przełomie XVIII i XIX wieku, na poznańskim Łazarzu. Poprzednio służyło jako lokal do wynajęcia dla studentów. Projektanci z pracowni Mili Młodzi Ludzie postanowili oczyścić wnętrza z poprzednich rozwiązań.

Mieszkanie miało wydzielone trzy sypialnie, łazienkę i zamkniętą kuchnię. Projektanci zastali tam także duże zróżnicowanie materiałów we wszystkich pomieszczeniach. Postanowiono oczyścić wnętrza z poprzednich rozwiązań, dzięki czemu uzyskano zdecydowanie spokojniejszą i bardziej przejrzystą przestrzeń.

Pracownia postawiła na jakość zastosowanych materiałów. Podłogi we wszystkich pokojach wyłożone są jesionowym parkietem. Dodatkowo drewno to umieszczono na ścianie między garderobą a sypialnią.

W kuchni posłużono się prostymi formami oraz mocnym kontrastem. Blaty robocze pokryte są czarnym granitem, natomiast fartuch kuchni oraz wierzch wyspy ­ białym marmurem. Ten jasny kamień wykorzystano także w łazience, do pokrycia ściany za wolnostojącą wanną. Wokół prysznica i na podłodze wylany jest jasny dekoracyjny beton. 

Inwestorom zależało na połączeniu kuchni z salonem. Ta spora, otwarta przestrzeń miała stać się sercem mieszkania, strefą relaksu, a także miejscem, w którym właściciele będą spędzać najwięcej czasu, np. podczas wspólnego gotowania z rodziną, czy przyjaciółmi.

W części salonu udało się wyznaczyć mały, jednocześnie bardzo wygodny i jasny gabinet. To umiejscowienie pozwoliło oddzielić miejsce pracy od strefy nocnej, bez uszczerbku na przestrzeni przeznaczonej na wypoczynek.

Korytarz stanowi wyraźną granicę między strefą dzienną i nocną. Wydzielenie dodatkowej toalety dla gości podkreśla ten podział, a także pozostawia część prywatną wyłącznie do dyspozycji właścicieli lokalu.

Układ mieszkania pozwolił na zaplanowanie dużej przestrzeni do przechowywania. Umieszczając szafy za panelami, które pokrywają część ściany salonu czy korytarza, a także pomieszczenie gospodarcze, ukryto moduły, które stały się niemalże niewidoczne. 



projekt wnętrza
sypialnia
sypialnia
sypialnia
salon
korytarz
salon
salon
salon
salon
salon
projekt wnętrza
łazienka, projekt łazienki,
łazienka, projekt łazienki,

Projekt wnętrz: Mili Młodzi Ludzie

Realizacja: 2015

Zdjęcia: PION

projekt mieszkania w kamienicy
Polskie Wnetrze 2016, nominacje

Komentarze

Ilość komentarzy: 0

Dodaj zdjęcia do galeriiDodaj nowy komentarz

Newsletter

Chcesz być na bieżąco?

Zapisz się do newslettera sztuka-wnętrza.pl!

www.sellmax.com.ua

avto-poliv.com.ua

exstraeconom.kiev.ua