Aquarium w Gliwicach

Aquarium w Gliwicach



Zakończono pierwszy etap realizacji projektu obejmującego rewitalizację reprezentacyjnej wilii Neumanna z lat 20. XX wieku. Wnętrza rezydencji nabrały nowego blasku, choć pozostawiono w niej elemenyt dawnego wystroju. Autorami projektu są architekci z Zalewski Architecture Group.


Obiekt położony jest na rozległej działce o charakterze parkowym – również poddanej rewitalizacji, wraz z lokalizacją urządzeń obsługi nowych funkcji. Obecnie zakończono i oddano do użytku pierwszy etap prac, polegający na kompleksowej modernizacji części historycznej. W planach jest także drugi etap inwestycji – obejmujący dodatkowy pawilon. W obu częściach zlokalizowane zostaną funkcje biurowe.

projekt Aquarium Gliwice
Pochodząca z 1926 roku willa wydawcy i drukarza Arthura Naumanna w Gliwicach, to obiekt o charakterze rezydencjonalnym. Główna bryła willi, dwukondygnacyjna, nakryta wysokim dachem, góruje nad parterową dobudówką. Front podkreślono ryzalitem kryjącym klatkę schodową. W nim umieszczono wejście do budynku, poprzedzone reprezentacyjnym tarasem wejściowym. Dalej - wejście prowadzi do holu i paradnych pomieszczeń, m.in. werandy, gdzie znajduje się wyjście do ogrodu. Na piętro wiedzie klatka schodowa oświetlona oknami z przeszkleniem witrażowym.
 
 
willa Neumanna
willa Neumanna
willa Neumanna

W podejściu do rewitalizacji za istotną wartość uznano autentyczność historycznego budynku i parkowe położenie. Jednocześnie starano się komunikować współczesność adaptacji, co projektanci zdecydowali się podkreślić, mając jednocześnie świadomość, że są to dążenia przeciwstawne, a wachlarz środków wyrazu ograniczony. Zachowano w całości pierwotną bryłę wilii a także uwypuklono historyczną formę poprzez ujednolicone zastosowanie koloru białego, na zewnątrz (także na dachu) oraz we wnętrzach.

Od ocieplenia budynku częściowo odstąpiono oraz zastosowano ultracienki materiał izolacyjny. Dzięki temu odtworzono dekoracje sztukatorskie. Zachowano gabaryty i podziały stolarki okiennej.

Wewnątrz budynku powiększono przestrzeń użytkową. Przebudowano układ piętra oraz zaadaptowano poddasza. W tym celu konieczne było wzmocnienie stropów oraz całkowita wymiana klatki schodowej. Nową, wykonano jako szklaną, by jak najmniej ingerować w klimat wnętrza, jednocześnie zaznaczając nowy element.

 

willa Neumanna
willa Neumanna

Uzyskano kompilację zabytkowych elementów ze współczesnymi rozwiązaniami. W pomieszczeniach willi biel przełamują zachowane elementy dawnego wystroju. Świetliste tło podkreśla urodę dawnych elementów ziązanych z domem Neumannów.

Odrestaurowane witraże znów zdobią górne kwatery okien klatki schodowej. Znajdują się tu kompozycje w postaci bukietu kolorowych kwiatów w czerwonym wazonie. Kominek stanowi kolejny barwny akcent na tle bieli. Morskozielone kafle z ornamentem floralnym stanowią ramę dla paleniska, z metalową kratą w kolorze złotym. Na podłogach budynku odtworzono parkiet. Zachowana została również zabytkowa stolarka drzwiowa parteru. Paradna sala w reprezentacyjnej części domu pełni obecnie funkcję multimedialnej sali konferencyjnej.

 

Przewidziano także rozbudowę obiektu o nowy pawilon. Nowa bryła będzie miała organiczny, opływowy kształt. By nie zdominować parku i wilii, zaprojektowano całkowicie przeszkloną elewację - szkło będzie odbijać otoczenie - optycznie "dematerializować" nowy budynek.

 

projekt Aquarium Gliwice

Projekt otrzymał II nagrodę w kategorii Rewitalizacja w konkursie Eurobuild Awards w Architekturze 2016.


źródło: materiały prasowe


Komentarze

Ilość komentarzy: 0

Dodaj zdjęcia do galeriiDodaj nowy komentarz

Newsletter

Chcesz być na bieżąco?

Zapisz się do newslettera sztuka-wnętrza.pl!

ковре купить украина

также читайте askona.ua

продвижение интернет магазина