Dwa nowe projekty Nizio Design International

Dwa nowe projekty Nizio Design International



Portfolio pracowni Mirosława Nizio wzbogaciło się o dwa nowe projekty. W grudniu 2015 pracownia wygrała konkurs ogłoszony przez Europejskie Centrum Muzyki Krzysztofa Pendereckiego w Lusławicach, a także otrzymała wyróżnienie w konkursie na projekt Parku Edukacyjnego „Akademia Bajki” w Pacanowie.

Studio Mirosława Nizio wygrało konkurs na opracowanie koncepcji ekspozycji „Krzysztof Penderecki – dziedzictwo polskiej muzyki XX i XXI wieku” zorganizowany przez Europejskie Centrum Muzyki w Lusławicach. Podzielona na trzy części wystawa ma przybliżyć zwiedzającym najważniejsze fakty z życia kompozytora, skupić się na bogactwie jego twórczości i stworzyć idealne warunki do spotkania z muzyką wybitnego artysty. Dynamiczna narracja wzbogacona o kontekst biograficzny, historyczny i filozoficzny, zarówno w warstwie plastycznej, jak i multimedialnej będzie zespolona z minimalistyczną architekturą ECM. W naturalny sposób odniesie się do historycznego dworu w Lusławicach, który jest domem artysty oraz otaczającego go krajobrazu. Poszczególne części wystawy będzie można oglądać jako niezależne całości, w dowolnej kolejności.

Część ekspozycji zatytułowana „Dzieło” składa się z dwóch przestrzeni: „Formy” dedykowanej wyłącznie muzyce Krzysztofa Pendereckiego i „Idei” poświęconej jego kompozycjom w kontekście odniesień biograficznych i historycznych, pokazującej inspiracje oraz wątki zaczerpnięte ze sztuki czy literatury. „Forma” i „Idea” są przestrzeniami równoległymi. Pierwsza biegnie wzdłuż okien, druga - odseparowana ścianą działową – znajdzie się w głębi pomieszczenia. Pierwsza przybliża muzykę kompozytora bez szumu informacyjnego i nadmiaru danych. Tutaj, na ścianie z tzw. inteligentnego szkła o przezierności sterowanej elektronicznie, równocześnie z płynącą z głośników muzyką będzie pojawiał się odręczny zapis muzyki. W drugiej równoległej przestrzeni zwiedzający odkryją inspiracje i kontekst powstania poszczególnych dzieł. Podzielona na osiem części przestrzeń symbolizować będzie osiem okresów w twórczości kompozytora. Znajdzie się tu osiem komfortowych stanowisk odsłuchowych w formie półokrągłych wnęk z indywidualnym systemem nagłaśniania. W każdym z nich na monitorze dotykowym wybierzemy utwór do odtworzenia, a na przeciwległej ścianie prezentowany będzie towarzyszący dźwiękowi obraz.

Część wystawy zatytułowana „Spotkania” ulokowana została obok sali koncertowej i obejmuje również patio. Poświęcona jest wzajemnym inspiracjom w muzyce i plastyce oraz wpływowi, jaki Krzysztof Penderecki wywarł na innych artystów. Tę część ekspozycji zaprojektowano jako przestrzeń do pokazów multimedialnych i wystaw czasowych. W przeciwległej części foyer na standach wyposażonych w monitory dotykowe i słuchawki, dostępne będą prezentacje treści audiowizualnych ukazujących życiorys twórczy Krzysztofa Pendereckiego: udział w festiwalach, koncertach, spotkaniach z wybitnymi postaciami życia kulturalnego i politycznego, artystami i publicznością. Białe słupy wspierające strop i 10 niskich czarnych standów nada plastyczny rytm pomieszczeniu. Audytorium (funkcjonujące w ramach części „Spotkania”) to przestrzeń, która posłuży przybliżeniu sylwetek wybitnych artystów wykonujących muzykę Krzysztofa Pendereckiego, prezentacjom multimedialnym, wystawom oraz kameralnym i solowym koncertom. Szyba zewnętrzna z inteligentnego szkła, stanowi w tym przypadku ekran projekcyjny dla wielkoformatowego obrazu wyświetlanego z trzech projektorów. Po zakończonej prezentacji szkło powraca do naturalnego, przeziernego stanu. Przestrzeń wyposażona będzie także w specjalnie zaprojektowany system nagłośnienia.

Część ekspozycji zatytułowana „Kompozytor” dedykowana jest twórcy i procesowi tworzenia. Projektanci zaaranżowali ją na wzór prywatnego gabinetu Krzysztofa Pendereckiego w dworku w Lusławicach. To przestrzeń odkrywająca przez zwiedzającymi indywidualne wspomnienia, pamiątki oraz inspiracje i pasje, które kształtowały artystę.

„Miłość”, „Pracowitość”, „Mądrość” i „Odwaga” to nazwy czterech ścieżek tematycznych wokół których projektanci Nizio Design International zbudowali scenariusz zwiedzania parku edukacyjno-kulturalnego „Akademia Bajki” w Pacanowie. Projekt Nizio Design International został nagrodzony wyróżnieniem II stopnia w konkursie architektonicznym ogłoszonym przez SARP o. Kielce i Europejskie Centrum Bajki. Konkursowe zadanie polegało na opracowaniu scenariusza kreatywnego programu edukacyjno-kulturalnego oraz koncepcji architektoniczno-urbanistycznej planowanego parku.

Każdej z zaprojektowanych ścieżek przypisano jeden z czterech żywiołów: ognień, ziemia, woda i powietrze, który miał zdeterminować charakter wizualny wybranej przestrzeni. Ścieżki wzajemnie się krzyżowały i prezentowały najbardziej reprezentatywne prawdy moralne płynące z bajek, baśni i legend. Na każdej ze ścieżek zaprojektowano po 5 stanowisk z wybranymi historiami, tak, by rozwiązując manualno-ruchowe zagadki zwiedzający odkrywali kolejne płynące z bajek morały i nauki. Na ścieżkach zaplanowano m.in. umieszczenie multimedialnych prezentacji opartych na pracach polskich ilustratorów i rysowników a także fragmentów zaklęć przygotowanych w formie rebusu, które stanowiłyby klucz dostępu do pobrania aplikacji związanej z tematyką parku. Projektanci przewidzieli nagrodę dla uczestników zabawy – dotarcie do magicznej fontanny, gdzie na zwiedzających czekałoby tam wizualne przedstawienie, obejmujące projekcje na parze i mappingi na wodzie. Wszystkie planowane projekcje świetlne miałyby przenieść gości w bajkową krainę czarów, gdzie ożywa świat wyobraźni dzieci i dorosłych.

Źródło: materiały prasowe

Komentarze

Ilość komentarzy: 0

Dodaj zdjęcia do galeriiDodaj nowy komentarz

Newsletter

Chcesz być na bieżąco?

Zapisz się do newslettera sztuka-wnętrza.pl!

здесь

link

our company