Świetl(a)na podróż do zdrowia

Świetl(a)na podróż do zdrowia



Światło jako element wspomagający powrót do zdrowia? Taką ideą kierował się Brian Peterka podczas projektowania "Podróży Świetlnej" w szpitalu klinicznym w Cleveland.

Instytut „Angie Fowler Adolescent & Young Adult Cancer Institute” przy uniwersytecie „University Hospitals (UH) Rainbow Babies & Children Hospital” zapewnia najnowsze osiągnięcia medyczne w leczeniu chorób nowotworowych i chorób krwi u młodych pacjentów. Oddział znajduje się w Cleveland (Ohio, USA) i zajmuje trzy najwyższe piętra szpitala.

Brian Peterka, architekt z SBS, postarał się włączyć różne, afirmujące życie atrybuty i wykorzystać światło w całym projekcie. Zrozumienie tego, że światło w szpitalach może mieć wpływ na nastrój, sen i ból, a ostatecznie, także na uzdrowienie, były motywującymi czynnikami podczas rozważania tematu światła w całym projekcie: „Podróży Świetlnej”.

Celem projektu było stworzenie funkcjonalnego, ale nieszpitalnego oświetlenia, a w miejscach zabiegowych zaprojektowanie takiego, które byłoby uspokajające, dodające otuchy, a nawet zabawne. Wyzwaniem było zbudowanie podwyższonych przestrzeni z wykorzystaniem materiałów, które nie tylko promieniują fizyczną lekkością, ale także które można podświetlić i mogą stać się przezroczystymi.

„Podróż Świetlna” zaczyna się w recepcji instytutu „Angie Fowler Institute”, który mieści się na 8. piętrze. Zaokrąglone biurko wykonane jest z materiału Corian w kolorze Antarctica. Jest tam także ponad osiemnastometrowa, zakrzywiona ściana wykonana z półprzezroczystego, gładkiego, białego Corianu i podświetlona od wewnątrz w ciągle zmieniających się neonowych kolorach. Daje to złudzenie bycia pod wodą. A widok jest hipnotyzujący.

Aby sprostać psychospołecznym potrzebom pacjentów w jednej grupie wiekowej, zbudowano jasny, przestronny i bardzo fajny salon młodzieżowy. Duże okna sprawiają, że przestrzeń wydaje się otwarta i nieograniczona. Salon urządzony jest w kolorach niebieskim, fiolecie i pomarańczowym, umeblowany krzesłami, podnóżkami i przytulnymi siedziskami okiennymi. Znajduje się tutaj także interaktywna ściana z ekranem dotykowym do gier i oglądania filmów. Na jednym z końców młodzieżowego salonu znajduje się okrągły, szklany pokój, nazwany „Grant’s Place”, który może zostać zamknięty dla uzyskania prywatności.

 

Źródło: DuPont

Komentarze

Ilość komentarzy: 0

Dodaj zdjęcia do galeriiDodaj nowy komentarz

Newsletter

Chcesz być na bieżąco?

Zapisz się do newslettera sztuka-wnętrza.pl!

https://sledoc.com.ua

sledoc.com.ua