Nowocześnie w dobrym stylu

Nowocześnie w dobrym stylu



Mieszkania w nowym budownictwie cieszą się dużą popularnością. Ich atutem jest to, że oprócz gwarancji jakości klienci otrzymują także ciekawie rozplanowaną przestrzeń, którą mogą w dowolny sposób zaaranżować, urządzając na przykład 'znikający” gabinet, osobną jadalnię czy dodatkową łazienkę.

Mieszkanie, aby było funkcjonalne, musi mieć odpowiednio rozplanowaną strefę dzienną, która będzie w sobie łączyć miejsce do pracy ze strefą relaksu. Jeżeli stałe miejsce do pracy nie jest nam potrzebne, może zaplanować „znikający” gabinet, który w razie potrzeby pojawi się w mieszkaniu, a później równie szybko zniknie.

Taką aranżację mieszkania zaproponowali architekci z warszawskiej pracowni 81.WAW.PL. Na życzenie właścicieli stworzyli wnętrze z maksymalnie powiększoną strefą dzienną, z której można wydzielić gabinet do pracy. Podstawowym elementem organizacji przestrzeni stała się drewniana bryła, za którą można schować drzwi przesuwane, albo przy jej pomocy oddzielić gabinet od salonu. Od strony pokoju dziennego spełnia ona walory estetyczne, z drugiej zaś służy jako szafa. Od strony korytarza ukryto w niej wnękę służąca jako siedzisko.

'Chowany' gabinet z oddzielnym wejściem to nie jedyna ciekawostka architektoniczna w mieszkaniu. Architekci zaprojektowali także dodatkową łazienkę dla gości – niewielką przestrzeń z kompaktową, białą armaturą w geometrycznych kształtach i podłodze wyłożonej drewnianym parkietem, który spaja przestrzeń z holem. W głównej łazience zaś zdecydowano się na klasyczną białą podłogę oraz umywalkę i wannę, które obudowano drewnem i białym marmurem. Aby podkreślić symetrię łazienki, projektanci zamknęli wannę w ramce z czarnej mozaiki dającej efekt głębi.

Symetria, ład i harmonia rządzą także w sypialni. Efektowne łóżko z szarą tapicerką oraz zagłówkiem na całą wysokość pomieszczenia ulokowano dokładnie na środku pokoju. Ponieważ prawej stronie łóżka znajdował się komin, który musiał pozostać na miejscu, architekci postanowili po lewej stronie łóżka dodać identyczny element w formie mebla. W ten sposób powstała wysoka szafka, która w części dolnej przy łóżku pełni funkcję szafki nocnej. Architekci zaproponowali również niebanalny sposób zasłaniania okien – zamiast tradycyjnych zasłon czy rolet zdecydowali się na przesuwne panele, które przysłaniają całe okna.

W mieszkaniu zastosowano jasne barwy z przewagą bieli. Jednolity odcień przełamany został naturalnym kolorem dębowej posadzki, co pozwoliło wizualnie wydzielić strefę dzienną mieszkania. Hol, korytarz, kuchnię, jadalnię i salon okala kamienna opaska biegnąca w podłodze. Dopiero w nią wpisane zostały deski.

Wnętrze mieszkania utrzymane jest w duchu klasycznego minimalizmu, ale projektanci zdecydowali się umieścić w nim charakterystyczny, wyróżniający się przedmiot. Wybór padł na stylowe lampy. Jedna, umieszczona na obrotowym ramieniu, znajduje się w salonie i oświetla stół lub kanapę, druga natomiast , stojąca – umieszczona w gabinecie – stanowi niezależne źródło światła po rozdzieleniu pomieszczeń.

Źródło: materiały prasowe

Komentarze

Ilość komentarzy: 0

Dodaj zdjęcia do galeriiDodaj nowy komentarz

Newsletter

Chcesz być na bieżąco?

Zapisz się do newslettera sztuka-wnętrza.pl!

www.unc-mps.com.ua

https://pharmacy24.com.ua

www.thailand-option.com